2008-07-28

City Vs. CountryNär jag - precis som så många andra förstås brukar göra här i Sverige, minst någon vecka varje sommar - åker ut på landet händer det att jag ofta kommer att tänka på texten till Jonathan Richmans Country Vs. City:

I want to live close to downtown to be near my friends
I want to be close to them,
And still be out by the trees and the wind
Havin' both will be hard to find I'm sure,
But then ain't that the way of the world,
I want the city but I want the country too.För när man åker ut så där på landet och det är mitt i juli, värmen och solen har äntligen kommit och badsjöarna ligger som gnistrande diamanter bland träd och skog kan man ju lätt få för sig att här - långt bort från storstad, jäkt och stress, avgaser och oljud - här skulle man kunna stanna lite längre. Men, det förstås, kom igen i november eller nåt och en dag eller två ute på vischan och storstaden kan framstå som ett paradis.
I want to be with my friends by the fire and the starlight
But I want music, music in my life
Yes, I want a bar hoppin' music scene
And I want to pick from ten or fifteen
I want the city but I want the country too.I stunder vill man alltså, precis som Richman, ha det bästa från två världar. Det kan kännas som om man, hur man än gör, var man än är, alltid saknar något. Men vem vet, framtiden kanske artar sig så att man någon gång får ha både och, kanske till och med samtidigt? Och sedan, när man tänker på det ytterligare, en gång till, kanske när man som nu kommit tillbaka till Stockholm, känns det ju faktiskt ibland som om vissa av de bästa platserna (Vinterviken!, Nacka naturreservat!) under vissa av de bästa stunderna faktiskt ger en just det: de bästa av båda världarna, nästan samtidigt. Man kanske inte hade behövt leva under antiken, ibland kan det kanske räcka med sommarstockholm...

My mind is quiet, when my thoughts are slow
I stop to learn what I been wantin' to know
I need to live in the ancient world
If I'm gonna do what I want to do
I want the city but I want the country too

I'll never have both moon and sun
But one never knows, does one?
I want the city but I want the country too.


Inga kommentarer: