2012-04-29

Läst #4


120413 - Lars Gustafsson - Det sällsamma djuret från norr - 4 - prosa
120419 - Karl Ove Knausgård - Min kamp 4 - 3 - prosa
120420 - Erich von Däniken - Olösta gåtor - 2
120429 - Ursula K. Le Guin - Den yttersta stranden - 3 - prosa
120429 - Oji Suzuki - A single match - 4 - serie
120429 - Hergé - Plan 714 till Sydney - 3 - serie

2012-04-21

Larsson och Jönson

Två av mina favoritpoeter (och ett av mina favoritband) har varit i farten, i södra Sverige, Skåne och Småland. Har fått följa det hela bäst jag kan härifrån Stockholm, via Youtube och intervjuer:

Stig Larsson & Differnet, del 1

Stig Larsson & Differnet, del 2

Stig Larsson & Differnet, del 3

Intervju med Stig Larsson i Sydsvenskan:
Men i logen efteråt vill Stig Larsson hellre prata om framtida planer. Den stora, slutliga uppgörelsen med svenskt kulturliv. – Jag har en unik inblick i den här världen, dess människor och det ­moraliska moraset. Dessutom är jag inte beroende av någon och har svaren på hur konstarternas kriser ska lösas. Jag har börjat skissa på det och hittat fram till en lättare ton, mer läsvänlig. Nu vill jag att alla ska kunna ta till sig mina böcker.

Johan Jönson på Växjö stadsbibliotek

Intervju med Johan Jönson i Smålandsposten:
Fler människor borde kunna använda sig av poesin i sitt vardagsliv. Så har jag gjort. Jag har haft vanliga arbeten, knegat. Jag har läst på egen hand och det kan vem som helst som är läskunnig och inte är sjuk göra. Det finns ett annat språk, ett alternativ till alla mediala klichéer som bara pågår. Jag har läst mycket, och läser hemskt gärna. Det är det jag gör helst av allt i livet.

2012-04-16

Pop vi minns


"Popmusiken och dess historia ska ju helst inte befatta sig med några eviga sanningar. Helst ska ens förhållande, i synnerhet som kritiker, till musiken precis som till all konst, stå i ständig förändring. Att tycka likadant som du gjorde igår – att vara ”konsekvent” – är som de flesta av er vet popmusikens farligaste ärkefiende.", skriver Andres Lokko i en krönika i gårdagens Svenskan.

Ursäkta men jag tycker det känns lite grann som att kasta sten i glashus. Lokko är väl på många sätt en kritiker som verkligen befattat sig med "eviga sanningar". Hur många gånger har han inte skrivit om hur han gillade The Jam och Dexy's redan som tolvåring? The Clash, Northern Soul, Postcard, Motown etc. "Hans" kanon, hur mycket som än läggs till, står ju ändå ganska fast, tjugo år efter tidningen Pops första nummer.

Jag tror att det i grunden finns två sätt att "uppdatera" pophistorien på, att inte "tycka likadant som du gjorde igår". I sin krönika beskriver Lokko den enkla vägen, ett på många sätt konservativt tillvägagångsätt. Han beskriver Hot Chip som en modern motsvarighet till Small Faces: "Hot Chip låter inte ett dyft som Small Faces och det är just det som är poängen – men varje beståndsdel i vad de gör, kommer från, ser ut som, och vad medlemmarna gör vid sidan av Hot Chip i sina sidoprojekt, är just vad man ska kunna kräva av vår tids Small Faces. Soulmusiken som inspirationskälla är ersatt av house, kläderna är nästa säsongs korrekta japanska val". Popmusiken idag låter inte som popmusiken på sextiotalet men popmusiken idag beter sig som musiken på sextiotalet. Man bara uppdaterar soulmusiken lite, uppdaterar sin klädsnobbism lite. Grunden är ändå alltid "modernismen" eller "punken".

Ett svårare, kanske till och med smärtsammare, om än i slutändan, mycket mer givande, sätt att skriva om musikhistorien på är att inse att historien aldrig upprepar sig. Världen ser faktiskt inte ut som den gjorde för trettio eller fyrtio år sedan. Man måste tänka nytt. Göra slut med gamla sanningar. I alla fall det enda sätt där jag verkligen, verkligen lyckas uppbåda en genuin entusiasm för popmusiken. Hur gör man popmusiken större? Hur hittar man nya vägar? Pop kanske inte alltid behöver handla om sex, drugs and rock n'roll, inte om mods- eller punkideal. Inte om den nyaste svarta musiken, de coolaste kläderna. Det kanske inte alltid behöver handla om utlevelse, extas, ungdom. Ibland javisst, självklart. Men det finns andra världar, andra infallsvinklar. 

Säkert en anledning till att jag - hur mycket jag än gillar deras gamla skivor - inte känner någon större lust att lyssna på varken Weller, Dexys eller St Etiennes nya skivor. 

Wild Is The WindSåg Wuthering Heights i lördags, Andrea Arnolds version. Åh jösses vilken dramatik. Skakig handkamera, svindlande vackra landskap, ständig blåst och regn. Omöjlig kärlek, förnedring och hämnd. Borde egentligen vara alldeles för mycket med drygt två timmar i ett sådant uppskruvat stämningsläge. Visst den skulle nog varit ännu bättre om den var en halvtimme kortare ungefär. Å andra sidan kändes det som det fanns en poäng med att den var lite för lång, att man precis som Heathcliff, ville att det skulle ta slut. Lite plågsamt. Men på ett bra sätt. Att filmen lyckades var så sinnlig, kroppslig och smutsig utan att det blev en kliché. Att det inte blev sentimentalt.

Igår läste jag Min Kamp 4, tittade på The Big C och Mad Men. Allt kändes lite kokett, lite puttrigt, i jämförelse. Den unge Knausgård går runt och bekymrar sig över olika tjejer, över sina skivrecensioner, över sina skrivardrömmar. Lite svalt...

Om man vill ha en sång i samma stämningsläge som Arnolds version av Wuthering Heights får det nog bli den här (förresten även en av mina tre, fyra favoritlåtar överhuvudtaget):

2012-04-13

20 låtar för fredagen den 13, part II

Crete 9:31 Sun Araw Ancient Romans
Coisa N°1 3:04 Baden Powell Brazil Bossa Beat ! Bossa Nova And The Story Of Elenco Records
Pauline 2:50 The Durutti Column Circuses And Bread
Boy In The Room 8:19 Julia Holter Ekstasis
The Dolphins 4:06 Fred Neil Fred Neil
Like A Ship 4:37 T.L. Barrett Good God! Born Again Funk
Glasses High 4:24 Sophia Knapp Into the Waves
African World Wide Version 3:25 Tommy McCook & The AgrovatorsKing Tubby Meets The Agrovators at Dub Station
Lettura Della Lettera 4:09 Giorgio Gaslini La Notte
Alltid Så 2:39 Erik de Vahl A Look Sampler
The Magic Place 3:51 Julianna Barwick The Magic Place
Seaside 10:56 mon0 Monolog
Walking on The Moon 6:14 Sun Ra My Brother the Wind Vol 2
Old Fog 5:50 Alexander Tucker Old Fog
On A Little Street In Singapore 2:39 Martin Denny Oriental Exotica
Moonscape 3:01 Les Baxter Space Escapade
There Is A Mountain 2:44 Quiet World Of Lea & John Tea & Symphony: The English Baroque Sound 1967-74
Little Sir Hugh 5:26 Alasdair Roberts Too Long In This Condition
Farmers Angle 4:36 Belbury Poly The Willows CDR
Swingin' Party 3:58 Kindness World, You Need a Change of Mind

1:36:10 total time

part I

2012-04-03

Läst #3


120308 - Tid & plats Los Angeles 1957 - 1968 - 4
120313 - Serene Dominic - Burt Bacharach: Song by Song - 4
120314 - Håkan Jaensson, Karin Cyrén - Paraplyresan - 4 - bilderbok
120317 - John F. Szwed - Space Is the Place - 5
120319 - Hugo Pratt - Corto Maltese i Etiopien - 3 - serie
120403 - Gene Wolfe - Den nya solens bok. Vol. 1 - 3 - prosa