2012-02-29

"The thunderclown must have somewhere to go..."
Igår spelade MomusDebaser Slussens bakficka. Nick Currie, en mikrofon och hans iPhone. En lekfull spelning, nästan med en klackspark, ändå passionerat och en artist som verkligen verkar gilla att sjunga sina, både nya och gamla sånger, för en liten och hängiven publik. Köpte fina skivor jag fick signerade, Momus sa att han gillar Sverige, trivs i Japan och ibland saknar Berlin. Sa också att han härnäst har nån typ av film på gång (hörde jag rätt sa han nåt om "Belgium" och "lesbian").


2012-02-27

Engdahl, Rådström, Ashbery

Cigaretten efteråt

Sommargästerna

Planisphere

2012-02-23

20 Electronic Jazz Bass Piano Pop Greats

Make It Easy on Yourself 2:46 Jerry Butler The Best of Jerry Butler Soul And R&B
Sendou 4:49 Burnt Friedman Bokoboko
That Foggy Feeling 3:17 Moon Wiring Club Clutch It like A Gonk
Damby Delight 3:46 The High Llamas Damby Delight
Sketch 9 5:32 Tim Hecker Dropped Pianos
Speed Through Space 2:20 F.C. Judd Electronics Without Tears
Computermatic 1:14 Delia Derbyshire Electrosonic
Nuclear War 7:44 Sun Ra Freedom Rhythm & Sound - Revolutionary Jazz & The Civil Rights Movement 1963-82
A Hint 4:48 Most Valuable Players A Hint
In A Landscape 8:22 Anthony De Mare John Cage and Meredith Monk: Piano and Voices
Loner 7:28 Burial Kindred EP
He Got the Girl 1:26 Marine Girls Lazy Ways/Beach Party
Winter Trees 8:35 Terry Jennings Lost Daylight
Neon Boulevard 1:50 Sand Circles Midnight Crimes
All Is Loneliness 1:38 Moondog, Steve Reich, Philip Glass, Jon Gibson Moondog, The Viking Of 6th Avenue: The Authorized Biography
A Love Supreme 10:48 Alice Coltrane New Thing!
Shut Out 2:47 The Walker Brothers Nite Flights
For You pt. 1 4:08 Shlohmo Shlo-Fi EP
Underrated silence 6:52 Ulrich Schnauss & Mark Peters Underrated Silence
Daisy Chain 3:46 Woebot Woebot

1:33:49 total time

2012-02-17

Bloggtoppen

Google Reader svämmar över, men hur mycket läser man egentligen? Mycket man bara klickar bort. Men vilka bloggar gillar jag?, vilka läser jag verkligen? Någonting, som nog måste påpekas, tyvärr inte alltid överensstämmer... Ofta är det ju så mycket mer lockande att läsa dåliga grejer, jobbiga texter, att söka sig till fiendeland bara för att få uppröras lite. Bryr mig inte om att nämna vad det kan vara för ställen. Listar här istället tio bloggar jag både läser och gillar. Utan inbördes ordning, bra bloggar just nu, med texter (och annat) jag faktiskt, ofta, är glad över att jag tog mig tid till. Sådant jag kanske till och med minns, som i bästa fall får mig att både inspireras och fundera:

Croydon Municipal. Bob Stanleys blogg. Läs exempelvis den här fina texten om Felt.

Mrs Tsk. Momus hem på nätet efter Click Opera. Fortfarande vassare än de flesta. Här exempelvis.

The Bomb Party. Robert Barry (also known as Monster Bobby). Här intressant om Cage och Stravinsky och "the Long Now".

The Belbury Parish Magazine. Till exempel den här texten om Trunks senaste återutgivning.

A Bit Part In Your Life. Mycket vardagsbetraktelser men här fint om underbara The Blue Nile (och lika fina The Montgolfier Brothers).

Beneath A Steel Sky. Billy Rimgard. Varför inte om Jeff Noon och "Mikrofiktionens korta nedslag i okända världar"?

Bernur. Den lätt maniske bokbloggaren. Här om Borges Alefen.

Maskinskrift. Även han ibland om Borges...

Ny Musik För Hållbar Utveckling. Helt enkelt om just ny musik för hållbar utveckling, här om t.ex. "Uppsala-techno"

Copyriot. Håller stilen. Kanske allra bäst om böcker, bibliotek, bokmarknad. Här exempelvis.

En reflektion av denna genomgång är att det inte precis är gott om dem, bra bloggar som uppdateras någorlunda kontinuerligt. Om musik, konst, litteratur, politik, teknik etc. I alla fall inte i Sverige. Men kanske letar jag bara på fel ställe. Tipsa gärna!

2012-02-15

Ravedeath


Tim Heckers spelning på Södra Teatern förra veckan var väldigt bra. Det var också en konsert där volymnivån hela tiden låg på gränsen till det önskvärda. Nu blir det snart för högt, nu blir det snart för högt, tänkte man flera gånger, utan att det någonsin faktiskt inträffade. Ett alldeles perfekt tillstånd under en Hecker-konsert. Man vill ju på sätt och vis bli överkörd, men man vill ju också ta sig oskadd därifrån. Tillsammans med den nedsläckta belysningen, i stort sett bara ljus från datorer och maskiner, bara en skugga av artistens ansikte, en på många sätt rätt kompromisslös genomkörning. Det är ett sätt att uppleva Heckers musik.

Ett annat sätt är ju förstås hemma på skiva. På lite lägre volym. På grund av en sovande tiomånaderstjej, för mig, ofta väldigt låg volym. En fyrtiofem minuters vilopaus i soffan, Ravedeath 1972 i stereon, själv småslumrandes. Som för Brian Eno i sjuksängen får ju då musiken samsas med allting runt omkring. Det där som först, förstås, kan vara väldigt irriterande men som om man verkligen lyssnar, eller lyssnar annorlunda, faktiskt kan göra allt så mycket intressantare. För mig denna eftermiddag: vinden, snöskottningen ute på gården, mitt eget öras frasandes mot kudden, någon smäll i trappuppgången, fåglar som kvittrar utanför fönstret. Kanske är inte Heckers musik egentligen fulländad i sig? Kan det inte vara så att ambient musik egentligen är gjord för att spela mot och med sin omgivning? Kan vara lätt att glömma bort det ibland.

Sen är ju just Heckers musik så fantastisk eftersom den kan vara både och: låg volym och ambient eller med hög volym ett förkrossande, underbart oljud.

2012-02-10

3 konserter 120125-120209Målgrupp och Charles Hayward på Landet 25 januari. Egentligen är nog Målgrupps odefinierbara "noisekrautselectronica" (usch, vad tråkigt det lät) mer min grej. Åtmimstone andra låten, med trumpet, var riktigt fin. I Haywards fall var det nog främst energin (en ensam trummis plus elektronik har nog, hur man än gör, alltid sina begränsingar), och, till viss del, de hypnotiskt, effektivt, mässande textraderna som gillades. Och själva känslan av att den här gubben spelar för livet. "We got this precious little time together - let's get high!"


Musette på Strand 1 februari. Musettes spelning på Strand var ok, men inte lika bra som när jag såg dem för många år sen nu på Botkyrka konsthall. Den stumfilmsromantiska känslan jag längtat efter försvann lite i ett band som ville "rocka", som var himlastormande glada över sin nya skiva, över att så mycket folk hade kommit. Köpte ändå skivan som var mycket bättre: Lo-fi sci-fi, Bo Hansson-knaster, romantik och spänning i perfekt avvägd blandning.


Sand Circles och Tim Hecker på Södra Teatern 9 februari. Sand Circles inledde (som synes) i mörker. Fortsatte så under sin halvtimme, ett mörker som bara tilltog när Hecker tog över, släckte bakgrundsfilmen och aldrig visade sitt ansikte. En rejäl urblåsning mitt emellan ambient electronica och noise där Hecker är en mästare. Idag, dagen efteråt, känner jag mig nästan som en ny människa.

2012-02-01

3 sånger 1202011. Most Valuable Players - A Hint
2. R Kelly - Share My Love
3. Tenniscoats - Papaya

Läst

0101 - Hergé - Den svarta ön - 3 - serie
0101 - T.S. Eliot - Det öde landet - 5 - poesi
0102 - Hergé - Kung ottokars spira - 3 - serie
0102 - Ida Linde - Maskinflickans testamente - 3 - poesi
0102 - Ida linde - Om jag glömmer dig blir jag en annan - 2 - prosa
0103 - Hergé - Tintin i tibet - 3 - serie
0105 - Nina Bouraoui - Våra kyssar är avsked - 2 - prosa
0108 - Ernesto Sabato - Tunneln - 4 - prosa
0108 - Hergé - Blå lotus - 3 - serie
0108 - Aase Berg - Liknöjd fana - 2 - poesi
0113 - Witold Gombrowicz - Trans-atlantic - 3 - prosa
0117 - Hergé - De sju kristallkulorna - 3 - serie
0120 - Frank Miller/Klaus Janson - Daredevil, Gangwar - 4 - serie
0122 - Lars Gustafsson - Förberedelser till flykt - 4 - prosa
0130 - Joar Tiberg/Yokoland - Hej rädd - 3 - bilderbok
0201 - Johan Jönson - med.bort.in - 4 - poesi