2010-02-26

Gamla mästare

Gamla mästare är den tredje delen i Thomas Bernhards löst sammanhängande triptyk där Tranans tidigare utgivna Undergångaren och Skogshuggning är de första delarna; I Undergångaren är musiken i fokus, i Skogshuggning främst scenkonsten, i Gamla mästare bildkonsten.

Scenen är Konsthistoriska museet i Wien. Berättaren Atzbacher betraktar sin vän Reger som sitter på en bänk och tittar på Tintorettos målning Porträtt av man med vitt skägg. En bänk han nästan varje dag sitter på och betraktar denna målning. En plats som berättaren och Reger också ofta träffas på. Medan Atzbacher betraktar Reger återger han mycket av det som han och Reger tidigare pratat om och diskuterat: åsikter och tankar om konst, musik, filosofi och politik; Det är inte mycket som faller Reger i smaken, inte mycket som undgår Regers ilska och illvilja: allt från den dåliga standarden på Wiens toaletter till statsmakten nagelfars, allt småborgeligt, pompöst och uppblåst förlöjligas och skymfas. Hela tiden med en sådan enveten frenesi och vrede att det också blir väldigt underhållande.

Texten är tryckt i ett enda stycke där ordmassan, med sin många upprepningar och omtagningar, slungas ut i ett ibland lätt maniskt tempo. Men Bernhards speciella stilkonst är också djupt musikalisk; rytmen och melodin i Gamla mästare är närmast hypnotiserande med de många "sa Reger" och "enligt Reger" som återkommande refräng.

Trots all misantropi och alla hatiska utfall är boken också en slags kärlekshistoria om Regers kärlek till sin nyligen bortgångne hustru. Den hustru han också träffade första gången på just den där bänken på Konsthistoriska museet.

"När kärleken dör ifrån en hjälper inte de gamla mästarna, i livsavgörande ögonblick har de inte mer att ge oss än det faktum att vi är ensamma också mitt ibland dem.", lyder en nyckelmening.

"Ett så passionerat - hat var det för koncentrerat för att tänkas som. Hellre ser jag det som ett uttryck för förälskelse.", skriver Stig Larsson i Avklädda på ett fält angående Thomas Bernhard och hans roman Utplåningen; Ord som också skulle kunna beskriva Gamla mästare.

Inga kommentarer: