2009-08-31

Spellista 25/09JJ - From Africa To Malaga
Kronos Quartet - Tashweesh
Nine Horses - Money For All
Prefab Sprout - Let There Be Music
Milton Nascimento - Travessia
Belle & Sebastian - I'm A Cuckoo (Avalanches remix)
The Gladiators - Looks Is Deceiving
Theo Parrish - So Now What
Fontän - ...You Too
Taken By Trees - Watch The WavesSju av tio: Spotify...

2009-08-29

Lexikon över vedertagna åsikter

Gustave Flaubert (1821-1880) är förstås främst känd för klassikern Madame Bovary från 1856. Kombinationen av realism och den ytterst formmedvetna och väl avvägda litterära stilen – det brukar omnämnas hur han kunde ägna veckor åt minsta kommatecken - har gjort den till en odödlig litterär klassiker. Alltid med i listan för litteraturvetenskapens grundkurs.

Nu ges Flauberts Lexikon över vedertagna åsikter ut igen för första gången på femtio år. Nyöversatt av Hans Johansson. Ännu en gång är det lilla förlaget Bakhåll som hjälper till att bredda och nyansera bilden av ett känt och kanoniserat författarskap. Nyligen har de även givit ut titlar som Hesses Knulp och Dostojevskijs Vita nätter.

Lexikon över vedertagna åsikter är en speciell och ofta mycket rolig bok. Ett uppslagsverk över ”allmänt spridda” dumheter, fördomar och överdrifter. Subjektivt in absurdum. Ofta rena galenskaper. Men vass som en knivsegg i sin bitande ironi. Här passar aldrig rim ihop med reson. Kakelugnsmakare är bara kända för sina fiffiga och lättsinniga skämt. Svalorna ska man aldrig kalla annat än ”vårens budbärare” eftersom det är poetiskt. Man bör alltid tycka att utsikterna i naturen är vackra medan de i politiken är dystra. Alltid hävda att undantaget bekräftar regeln men förstås aldrig utsätta sig för risken att förklara hur…

I bokens efterord beskrivs Flauberts lexikon som själva motsatsen till det som ibland betecknas som konversationslexikon; Flauberts lexikon hade precis motsatt målsättning – att istället få folk att tiga – helt enkelt av rädsla för att uttala några av alla dess plattityder och vanföreställningar. Alltså något så ovanligt och uppfriskande som en bok som inte vill ”öppna upp för samtal” eller ”diskussion” utan som helt enkelt få tyst på irriterande besserwissar och förnumstiga surrkusar. Kanske ingenting för läsecirkeln? Eller?

Trots att lexikonet är skrivet för mer än hundra år sedan är det ändå förvånande många av dessa ”vedertagna åsikter” som fortfarande känns aktuella; Även om man aldrig har läst boken förut tycker man allt att man har hört en hel del av dess förmenanden förut.

Staff Benda BililiStaff Benda Bilili kommer i likhet med skivbolagsgrannarna i Konono#1 och Kasai Allstars från Kongo-Kinshasa. Musiken är en rå, kraftfull och svängig gatumusik med rötter i landets rumba-tradition, inte utan influenser från rythm and blues, funk och reggae. Hela tiden med stor musikalisk finess och originalitet. För Staff Benda Bilili är verkligen någonting helt eget: kärnan i gruppen består av några äldre gatumusiker, handikappade på grund av poliosjukdomar (en av deras låtar handlar också om allas rätt till poliovaccination). Men med sina slagord: "We're all handicapped people, ain't we?" och ”The only real handicaps are not in the body, but in the mind” är det knappast något som hindrar dem. Till det kommer en yngre rytmsektion och - bandets stjärna - en artonårig kille som slänger iväg fantastiska solon på sin egenbyggda ensträngade elektroniska luta.

På omslaget till sin debutskiva Très Très Fort poserar gruppen på sina spektakulära, specialbyggda trehjulingar och mopeder. Tuffare än vilket mc-gäng som helst. Gitarrerna i högsta hugg. Staff Benda Bilili ser sig själva som Kinshasas verkliga journalister i sitt sätt att dokumentera och behandla livet i staden. Benda Bilili betyder också – ungefär – "visa upp vad som är dolt". Très Très Fort betyder "mycket, mycket starkt" eller "mycket mycket högt" vilket också bör vara ett passande skivnamn.

2009-08-25

Spellista 24/09Roger Limb - Ghost In The Water
Hildur Gudnadottir - Elevation
King Sunny Ade - Ori Mmi Maje N'te
R Kelly - Steppin Into Heaven
Cher - Take Me Home
Maxwell - Love You
Sade - Why Can't We Live Together?
Oumou Sangaré - Kokoro
Fontän - Neanderthaler
JJ - My LoveÅtta av tio på Spotify...

Läslista 9/09Stig Larsson - Wokas lax?
Ann Jäderlund - Vad hjälper det en ­människa om hon häller...
Gustave Flaubert - Lexikon över vedertagna åsikter
Horace Engdahl - Ärret efter drömmen
John Ashbery - Viskleken


Tanken att konsten skall tjäna yttre syften förnedrar den på samma sätt som individen förnedras när hon betraktas som blott och bart en kugge i samhällsmaskineriet. Och omvänt: den som säger l'art pour l'art säger också att en människa har rätt till sitt eget liv.

Ärret efter drömmen sid 34


Förbluffande, ägnat att förbluffa,
medan det tippar över och stupar på sin egen
otillräckliga känsla för det passande,
dyker huvudargumentet upp:
hur man ska bete sig, förstå, vara till lags, inte genom
att trampa sin cembalo i någons spår -
på den vägen flyter drömmarna bara bort igen.
Andra starka magnater lockade
flickor ut i sommarnatten
där en svag loggia ekade. Alla runtom tystnade;
annars hade det inte varit rätt läge för att ta till
denna modell för den personliga framtoningen.

Viskleken sid 91, Konsten att somna

2009-08-09

Spellista 23/09The Durutti Column - Bordeaux
Journey - Lights
Kronos Quartet - Ya Habibi Ta'ala
Kasai Allstars - Kafuulu Balu
Tony Allen - Hustler
Can - Spoon
Tuomo - Don't Take It Too Hard
Oumou Sangaré - Koroko
The Field - Frantic Flow (Thomas Fehlmann remix)
Tortoise - Prepare Your CoffinSju första låtarna finns på Spotify...