2009-04-26

I Wish We Were An EagleAntagligen har det någonting att göra med själva våren; Man faller handlöst, pladask för lite skivor man inte trodde skulle beröra en . Är man riktigt misstänksam kan man till och med vara lite rädd att man blir lurad. Musiken är väl inte så bra kanske den rationella delen av hjärnan försöker påtala, men sådant betyder föga. Inte den här tiden på året, inte just nu i alla fall. Antagligen en bra strategi att släppa sin skiva i april alltså. Alla någorlunda litterärt bevandrade vet ju att april förstås är den grymmaste av månader - blandar begär och minne som ingen annan! - så inte undra på att man tar till vad som överhuvudtaget finns i ens närhet, febrilt letande i skivbackarna, på webbsidorna... Kanske är man också i större behov av de där popsångerna, melodierna och texterna också - om det prasslande ambienta passar bäst bland höstloven är det absolut de där både melankoliska och hoppfulla, sorgsna och livsbejakande sångerna som vårmånaderna kräver; - och ja, som Man var bland molnen och Sometimes I Wish We Were An Eagle... (Är det en slump att de båda tycks vilja befinna sig högt, högt däruppe, som en örn bland molnen?)

Bill Callahans nya skiva är i alla fall fantastisk; Skimrande produktion, glittrande sånger... Den avslutande, nästan tio minuter långa, Faith/Void som trots (eller på grund av?) det upprepade mantrat om att lägga Gud åt sidan känns som en frälsning; De magiskt vackra stråkarna får allt att bara sakta lyfta högre och högre...

2009-04-19

Spellista 13/09Ambitious Lovers - Cross Your Legs
Brian - Understand
El Perro Del Mar - Heavenly Arms
Junior Boys - Work
Steely Dan - Rikki Don't Lose That Number
10cc - Lazy Ways
Arto Lindsay - Auguri
Kraftwerk - Kristallo
John Surman & Howard Moody - On The Go
Bill Callahan - Jim CainSpotifyajaj...

2009-04-18

Nattmusik

Försökte skriva om Man var bland molnen efter att jag hört den första gången, knockats första gångerna, men visste inte riktigt hur, kändes lite jobbigt av någon anledning. När musiken nästan går rakt in sådär kommer ju en text om densamma ofta ut lite sådär pinsamt exalterad och ärlig, vilket väl förstås kan vara bra men - hursomhelst - ändå lite jobbigt också, i värsta fall både dåligt och oläsligt. Text som aldrig, inte på något vis, kan stå i relation eller som borde få bedöma den fantastiska musiken ifråga. "All bad rockjournalism springs from genuine feeling" som ju Oscar Wilde sa...

Men av någon anledning kände jag att jag ändå ville skriva nåt om Man var bland molnen! Det känns som om Anna om möjligt kan vara den första svenska popsångerskan som når upp till knävecken på Stina Nordenstam (när kommer förresten hon med en ny skiva?), kanske till och med Monica Zetterlund och att skivan hon släppt har starka ekon av både Stina och Monica... När jag hör Såhär första gången, när den slumpar fram i spelaren, på tunnelbanan på väg in till stan, pianot (vilken pianoartist är det här? Hauschka? näh...) sedan rösten och - hade jag med en Nordenstam på den här samlingen?, kort - innan jag förstås förstår att det är Anna... Vissa spår som till exempel fantastiska Boulevarden för nån tanke till Zetterlund och kanske sånger som En gång i Stockholm även om det är lite svårt att jämföra sådana röster. Ibland kan det kännas som om Anna viskar och väser nästan lite för mycket, något som hon dock väger upp med fantastisk frasering och texter där minsta lilla ord som "faktiskt" och "nog" och "då" tycks vägt på silvervåg... I jämförelse med förra "feeling"-skivan känns sedan musiken och låtarna både mer genomarbetade och mer lekfulla på en och samma gång, vilket väl är en bedrift i sig.

När Aeroplane i den senaste alldeles nya Sonic recenserar svensk musik tycker de bäst om Anna: ungefär, från minnet: "det låter som om hon sjunger med ett leende trots att musiken är så sorgsen". Så är det mycket på skivan också: sorgsna minnen, isande melankoli - men nästan hela tiden också - eller kanske mestadels: hopp i mängder och lycka och när hon i sista låten Nattmusik sjunger att allt är möjligt är det också precis så det låter.


2009-04-08

Spellista 12/09Belbury Poly - A Great Day Out
Arto Lindsay - Simply Are
Empire Of The Sun - Half Mast
High Places - A Field Guide
Steve Reich - Explanations Come To An End Somewhere
Mountains - Melodica
Prefab Sprout - Dublin
Sylvain Chauveau - JLG
Debussy - Jean-Efflam Bavouzet - Valse Romantique
Anna Järvinen - BoulevardenNågra av de andra låtarna på Spotify...

Läslista 4/09Alan Hollinghurst - The Line of Beauty
Tove Jansson - Trollkarlens hatt
Ulf Eriksson - Om dagars genomskinlighet
Gilles Deleuze - Proust & Signs
Marcel Proust - Den återfunna tiden


Thought is nothing without something that forces and does violence to it. More important than thought is "what leads to thought"; more important than the philosopher is the poet.

Proust & Signs, sid 95


Förändringarna har visserligen skett omärkligt, men mellan det minne som plötsligt dyker upp och vår nuvarande belägenhet är avståndet lika stort som mellan två minnen från olika platser och tidpunkter, och skulle räcka för att göra dem sinsemellan ojämförliga, även om de inte ägt någon specifik egenart. Ja, om minnesintrycket tack vare glömskan inte kunnat skapa någon förbindelselänk mellan sig självt och det innevarande ögonblicket, om det ligger fast på sin plats och sitt datum, om det har bevarat avståndet, bevarat sin isolering längst nere i en dal eller högst uppe på en topp, då låter det oss plötsligt andas en ny luft, just därför att vi fordom har inandats just denna luft, den renare luft som poeterna förgäves sökt införa i Paradiset men vars djupt förnyande kraft är betingad av att man redan har andats den, ty de verkliga paradisen är de paradis man förlorat.

Den återfunna tiden, sid 204

2009-04-03

Spellista 11/09Yehudi Menuhin, Glenn Gould - Bach:Violin Sonata #4 Allegro
Francesco Tristano - Barcelona Trist
Mountains - Map Table
Songs Of Green Pheasant - Pink By White
Belbury Poly - Seed Ships
Fennesz - Glass Ceiling
Sylvain Chauveau - Dernière Étape Avant Le Silence
Helios - Halving The Compass
Olle Ljungström - Vad händer med oss
Scott Walker - Man from Reno

2009-04-01

Sondera 2.0!"få en överblick av hur en person eller händelse har dokumenterats i TV, radio, skrift och originalhandlingar."

"Sök brett och generellt på ett ämne i Sondera"

"Vidga dina vyer"

"Sondera ger dig möjlighet att upptäcka nya typer av material - böcker, tidningar, TV- och radioprogram, arkiv, med mera, som speglar ett ämne, en person eller en företeelse"

"Gå vidare ned på djupet"

"Visst material är digitaliserat och åtkomligt för nedladdning (restriktioner för åtkomst kan finnas)"

"Länka till Sondera"