2009-08-29

Lexikon över vedertagna åsikter

Gustave Flaubert (1821-1880) är förstås främst känd för klassikern Madame Bovary från 1856. Kombinationen av realism och den ytterst formmedvetna och väl avvägda litterära stilen – det brukar omnämnas hur han kunde ägna veckor åt minsta kommatecken - har gjort den till en odödlig litterär klassiker. Alltid med i listan för litteraturvetenskapens grundkurs.

Nu ges Flauberts Lexikon över vedertagna åsikter ut igen för första gången på femtio år. Nyöversatt av Hans Johansson. Ännu en gång är det lilla förlaget Bakhåll som hjälper till att bredda och nyansera bilden av ett känt och kanoniserat författarskap. Nyligen har de även givit ut titlar som Hesses Knulp och Dostojevskijs Vita nätter.

Lexikon över vedertagna åsikter är en speciell och ofta mycket rolig bok. Ett uppslagsverk över ”allmänt spridda” dumheter, fördomar och överdrifter. Subjektivt in absurdum. Ofta rena galenskaper. Men vass som en knivsegg i sin bitande ironi. Här passar aldrig rim ihop med reson. Kakelugnsmakare är bara kända för sina fiffiga och lättsinniga skämt. Svalorna ska man aldrig kalla annat än ”vårens budbärare” eftersom det är poetiskt. Man bör alltid tycka att utsikterna i naturen är vackra medan de i politiken är dystra. Alltid hävda att undantaget bekräftar regeln men förstås aldrig utsätta sig för risken att förklara hur…

I bokens efterord beskrivs Flauberts lexikon som själva motsatsen till det som ibland betecknas som konversationslexikon; Flauberts lexikon hade precis motsatt målsättning – att istället få folk att tiga – helt enkelt av rädsla för att uttala några av alla dess plattityder och vanföreställningar. Alltså något så ovanligt och uppfriskande som en bok som inte vill ”öppna upp för samtal” eller ”diskussion” utan som helt enkelt få tyst på irriterande besserwissar och förnumstiga surrkusar. Kanske ingenting för läsecirkeln? Eller?

Trots att lexikonet är skrivet för mer än hundra år sedan är det ändå förvånande många av dessa ”vedertagna åsikter” som fortfarande känns aktuella; Även om man aldrig har läst boken förut tycker man allt att man har hört en hel del av dess förmenanden förut.

Inga kommentarer: