2008-03-28

Spellista 080328July Skies - See Britain By Train
Songs Of Green Pheasant - Fires P.G.R.
Orange Juice - L.O.V.E. Love
Marvin Gaye - I Want You
Miles Davis - Black Satin
Herbert - Leave Me Now
Peter Jackson - Postojna
Werner Aspenström - Snöbrev
Scott Walker - Duchess
Francesco Tristano - The Melody :

2008-03-21

Spellista 080322Sven Libaek - Dark World
Virginia Astley - Out On The Lawn I Lie In Bed
Pram - The Empty Quarter
Steve Reid Ensemble - Daxaar
Roxy Music - Prairie Rose
Talking Heads - This Must Be The Place (Naive Melody)
Vic Godard & The Subway Sect - Make Me Sad
Orange Juice - In A Nutshell
John Cameron - Kes
Songs Of Green Pheasant - The Wraith Of Loving :

2008-03-14

Stereolaboratoriet

Ligger i soffan och läser. Lyssnar på musik. Och finner att jag även idag (likt säg förra fredagen) lyssnar lite på Stereolab. Låter kanske inte så jättespännande - vilket dock är precis vad det gör, till min stora (lilla) förvåning... Idag: Dots and Loops, där de efter Tomato Ketchup-skivan, lite mer dansmusikelektroniskt, kanske var i åtminstone en av sina höjdpunkter. Inledande spåren Brakhage, Miss Modular liksom fortsätter innan de ens har börjat (inspelat i Chicago, Dusseldorf, Elsewhere); lika delar groove, svalka, körer, elektroniskt, blås osv...

Vart de nu är på väg vet jag inte. Senaste (helt okej) fullängdaren Fab Four Suture kom 2006. Laetitia ägnar sig åt sitt Monade- projekt. Sammanfattningar med samlingar både 2005 och 2006. Allting saker som skulle kunna vara tecken på att det snart är över och finito, men på hemsidan hittar jag också en news där Martin meddelar: "I'm pleased to announce Stereolab's return to the festival circuit. On July 19th 2008 Stereolab will perform at the Slottsfjell Festival in Norway. More gig and LP news soon.", vilket ju då ändå känns skönt att läsa.

När det sedan gäller just läsningen: fortfarande lite Proust då och då, där jag är inne i en alldeles särdeles långsam fas (kanske för att jag håller på med Aspenström, Sjögren, Camus, Bauman, Linnér samtidigt?); ett tiotal sidor då och då. Vet inte om det är nåt toppenbra sätt att läsa just den texten, men är det sätt som helt enkelt passar mig bäst just nu. Bjöd på en låt av Stereolab förra veckan så idag blir det istället ett citat, vilket handlar om just musiken. Kanske kan det appliceras på nåt sånt som Stereolab?, kanske till viss del? I alla fall på mycket annan av de bästa, vackraste tonerna just jag känner till:
Men deras ord, liksom alla yttre människoord, lämnade mig likgiltig - vad betydde de i jämförelse med den himmelska musikfras jag nyss samtalat med? Jag var ju som en fallen ängel, bortryckt ur paradisets salighetsrus och förpassad till en intetsägande verklighet. Och liksom vissa varelser är de sista vittnesbörden om en livsform som naturen har övergivit, så undrade jag om inte musiken var det unika exemplet på hur kontakten mellan själarna kunde ha varit - om inte språket, ordbildningen och begrepps- analysen hade kommit emellan. Ty musiken är som en möjlighet som inte fullföljts; mänskligheten slog in på andra vägar, det talade och skrivna språket. Men återgången till det icke analyserade verkade så berusande att jag vid utträdet ur detta paradis fann kontakten med mer eller mindre intelligenta varelser märkvärdigt likgiltig.

Proust, Den Fångna, sid 277-278

Spellista 080314Aphex Twin - Weathered Stone
Syl Johnson - Could I Be Fallin In Love
Carole King - It's Going To Take Some Time
No Kids - I Love The Weekend
Tuxedomoon - Annuncialto
1980 - Meshuggreich
Hans Appelqvist - En Lektion I Ansvar
Lill Lindfors - Låt Mej Va - De E Bra
Sylvain Chauveau - Marianne
Werner Aspenström - Hack :

2008-03-07

Fridagen den 7 mars

De här lediga fredagarna blir ju ofta fantastiska fredagar, speciellt nu när solen skiner så starkt. Ibland, annars, i mörkaste november eller januari till exempel, kan de förstås också vara sköna sköna, men stundom även: kanske lite ensliga. Nu går jag istället upp lagomt sent eller tidigt och äter frukost i lugn och ro mellan ungefär åtta och nio. Loggar sedan in på datorn och surfar runt och kollar mejl och kollar facebook och surfar runt och laddar ned och laddar upp ändå tills frukosten lagt sig lite. Sedan: springrunda, jogging ned till viken och runt en sväng. Ipod och shuffle och dagens bästa jogginglåt blev Nina Simones Sinnerman (som gjorde slutscenen i den ändå oavbrutet fascinerande Inland Empire). Vilket väder sen!

Efter det? Efter dusch och så? Lite läsning i soffan: Cortazars samlade noveller, lite zappande och de noveller här och där med de mest fantasieggande namnen; gillar känslan de ger men har svårt att riktigt, riktigt komma in i och bli helt förförd. Försöker sedan skriva lite innan hungern gör sig allt för påmind. Har du inte hållt igång så mycket på sista tiden och sedan, till exempel, börjar jogga lite: vilken aptit man får... Sedan kaffe och mer Cortazar, mer försök, nån dikt av Lennart Sjögren, lite bläddrande i bokhyllan. Musik: just nu Stereolabs Margerine Eclipse, av någon anledning. Cosmic Country Noir är i alla fall en topptoppfin låt.

Snart dags att bege sig igen. Fortfarande fantastisk sol och undra om jag inte ska knalla en bit, kanske gå förbi Stadsmissionen en sväng. Sedan i stan, under eftermiddagen, mot kvällen: lite bokrea, lite konst, vänner och bekanta, äta nåt gott, kanske ta någon öl, men inte för många då en ledig fredag, inte alltid!, men ofta, går över i en lördag full av jobb... Ändå: det känns som vår i luften.

2008-03-03

Tricky Tricky


"Maxinquaye was such an inspirational record in the mid-90s. I wish there was anything, by anyone, as sensual, mysterious, threatening and original now.", säger Momus i en kommentar till sin Mysteriouspodcast. Momus lyssnar alltså, till min förvåning, också lite på gammal trip-hop just nu.

Själv hade jag nog inte hört Maxinquaye sedan förra seklet när jag i fredags hittade den, så långt bak i skivsamlingen att den befann sig i en garderob. Tillsammans med lite vin och första Massive Attack (och en massa annat förstås) fungerade den som både partymusik och tidsmaskin (och som musik för lördagens playlist).

Om jag sedan tror att den tidsmaskinen kan ta en med in i framtiden är jag inte riktigt på det klara med, jag är inte lika högljudd som Momus i min lovprisning av den skivan. Men jag vill i alla fall utforska känslan några fler gånger den närmaste tiden...

Strugglin':

2008-03-01

Spellista 080301The Sea And Cake - The Colony Room
Louis Philippe - Miss Lake
China Crisis - Wishful Thinking
Massive Attack - Be Thankful For What You've Got
Tricky - Ponderosa
A Mountain Of One - Our Eyes
The Field - Night
Ulf Lohmann - My Pazifik
Kraftwerk - Neon Lights
John Cage - Sonata XV (prepared piano) :