2008-11-14

Mer logisk än kronologisk

På sin hemsida skriver Sanatorium att de är ett förlag för fina böcker. Ett förlag som lägger ner samma omsorg på bokens innehåll som på dess förpackning. De presenterar den kanske inte helt rumsrena devisen att materialval och formgivning är lika viktigt som texten och bilden.

Men när man håller Ulf Karl Olov Nilssons (UKONs) Kalender i handen förstår man vad de menar: en bok som inte bara är väldigt snygg utan också en bok där själva formgivningen är lika viktig som texten just på grund av att de tycks oskiljaktiga; Utan den aktuella formgivningen skulle det nuvarande textinnehållet helt enkelt vara en omöjlighet.

Kalender är en kalender men förstås inte någon vanlig kalender. Förvillande lik, dock… men när man tittar närmare förstås radikalt annorlunda. Här börjar 2009 på ett fantastiskt sätt med alla fredagar och lördagar först! (Fast vad jobbigt med ett år där de sista 104 dagarna bara är tisdagar och torsdagar…)

I en vanlig kalender finns det också ofta små mer eller mindre obehagliga visdomsord längst ner i högra hörnet på varje sida. UKONs Kalender är förstås inte sämre. ”Det är bättre att vara glad och negativ än glad och positiv” är t.ex orden för vecka två(?). I liknande stil fortsätter det ända fram till årets sista vecka där orden ”En ordning som är mer logisk än kronologisk” får vara med och sammanfatta den här speciella kalenderns ordning. Och är det någonting som är själva lyriken i Kalender (om något nu måste vara det) – bokens själva text – så är det också de här ”visdomsorden”. Men i slutändan är det ändå boken med sin speciella formgivning eller rent av boken som fysiskt objekt som är en stor del av poängen här; En grimasch och en kommentar till allas vårt kalender- och almanacks-helvete. Ett litet alternativ som i sin omstuvning av hela det kommande året presenterar en dröm om någonting nytt och annorlunda.

Inga kommentarer: