2008-10-08

Nobel, Orbitor och Alfabet

Kan inte låta bli att fascineras av den allenarådande finanskrisen, men en fin sak med det annalkande Nobelpriset i litteratur, är att det i alla fall kommer att bryta in och ta över en del av morgondagens nyhetssändningar… En dag om året får i alla fall litteraturen, skönlitteraturen, vara högst upp av alla nyhetsrubriker. Inte ekonomi, inte ens försäljningssiffror eller deckarboomar – utan, egentligen, den litterära kvalitén, ändå… Horace och andra får försöka förklara varför just den där mannen eller kvinnan (och inte den där! – eller den där?) är värd alla pengar och all ära…

Själv hoppas jag på Cartarescu, men kanske är han lite ung än?, kanske har han vistats lite väl mycket i Sverige den senaste tiden?, kanske blir det lite för väl inprickat med att den sista delen i Orbitor-trilogin kommer på svenska nu i november. Kanske har han helt enkelt varit lite för mycket på tapeten här i Sverige under året för att de där akademiledamöterna ska få känna att de överraskar (även om det inte verkar vara så många som tror på just Cartarescu, varken här eller annorstädes). En annan rumän, Herta Muller, gissade dock både Daniel Sjölin och Schottenius på i dagens tidning (men har inte läst henne själv än).

Förra året gissade jag på Inger Christensen, och henne kan jag väl tippa även i år. En nordisk pristagare vore väl fint, och ändå, lite oväntat… Har dock bara läst Alfabet av Christensen än så länge, men den är å andra sidan fantastisk:

hösten finns; eftersmaken och eftertanken
finns; och enrum finns; änglarna,
änkorna och älgen finns; enskildheterna
finns, erinran, erinrans ljus;
och efterljuset finns, ekträdet och almträdet
finns, och enbärsbusken, enheten, ensamheten
finns, och ejdern och etterspindeln finns,
och ättikan finns, och eftervärlden, eftervärlden

Inga kommentarer: