2007-02-03

Ass, Jean-Louis Huhta, Idiot Kid

Meningen var att jag under veckoslutet skulle få bevittna en konsert med Ass. Detta visade sig dock nästan vara lika svårt som att hitta artisten via Internetsökningar. När han sedan även döper själva skivan till Ass börjar man nästan undra om det rent av finns en liten medveten plan där någonstans. Kopieringsskydd? Att vara svårgooglad som ett sätt att skapa exklusivitet? (Det hela får mig att minnas en gammal diskussion på Copyriot om agoogliska artistnamn, den gången apropå artisten Firefox. "Hur kan man som artist kalla sig något som redan ger ungefär fyrtiofyra miljoner hits på Google?", frågade sig Rasmus. Ass ger idag ungefär 143 miljoner!)

Nåja. Informationen om var och när Ass skulle spela var alltså också lätt svårtydd: myspace-sidan sa torsdag på Ugglan, Ugglans hemsida sa fredag och lördag... Så vi hade tänkt gå dit på torsdag men gick istället dit på fredag. När vi kom dit visade sig det att han spelade där på torsdag - och lördag! På fredag spelade han istället på Pet Sounds bar. Min lite mer ambitiösa vän knallade helt enkelt iväg till Pet Sounds en timme och han med att både se Ass - och Jean-Louis Huhta och Idiot Kid på Ugglan (där i och för sig även Ass-mannen Andreas Söderström kompade fint på bland annat trumpet, men tydligen inte lika intressant som när han uppträdde i eget namn... ).

Hur som helst är Ugglan ändå allt ett väldigt sympatiskt ställe. Lugnt och sansat med udda och avig musik, god tjeckisk öl, och efter uppfräschningen mysigt och med större och bättre konsertrum. Måste försöka gå dit många fler gånger i fortsättningen...

Utan Ass (eller nästan då) fick vi istället bevittna Huhtas rejält kompromisslösa elektroniska genomkörare och Idiot Kids lite väl brådmogna "trollpop". Hade aldrig hört Huhtas senare grejor förut och blev rätt överraskad av att mötas av ett fullkomligt trum- och beatfritt framförande. Först lite akustiskt gitarrspel som han sedan samplade och lätt mynna ut i ett massivt sprakande. Ungefär två långa "låtar" utan rim, reson och blipp och blopp. Skönt i dagens malström av behaglig bakgrundselectronica. Ska bli intressant att höra skivan.

Idiot Kids "trollpop" visade sig vara en riktig ungdom med "riktig" whiskey-röst, ståbas, piano, lite trumpet osv... Någon tyckte det var rätt rejält värdelöst, medans jag, behaglig till mods efter Huhtas kompromisslöshet och några Pilsner Urquell, tyckte det var rätt behagligt värmande. Har dock svårt att se att just de ska bli intressanta att höra på skiva...

Inga kommentarer: