2005-05-10

De etablerade medierna tycks fortsätta med sin bloggfixering. Man skulle kunna tolka det som ett litet, litet krig mellan å ena sidan bloggarna och å andra sidan de traditionella dags- och kvällstidningarna.

I DN i lördags publicerades en lång (och faktiskt småintressant) essä om bl.a. Coetzee och litteratur. Konstigt nog inleds dock artikeln med en hänvisning till bloggar med orden: "Litteraturen kan göra vad bloggar och andra medier inte kan: upptäcka sådant som varken författaren eller läsaren visste att de inte ­visste". Är det en begränsning som uppstår när man just bloggar, eller vad menar artikelförfattaren? Så vitt jag vet finns det ingen speciell innehållsmässig eller stilmässig begränsning, som på något vis infinner sig när man publicerar någonting som på något sätt skulle kallas blogg. Vad jag har förstått kan man skriva hur man vill, eller? Kanske till och med på ett sätt som närmar sig traditionell litteratur?

I söndags publicerades det på Expressens kultursida hela två olika korta texter om bloggar. Och någonstans där tycker jag man kan ana en viss rädsla... Och nu ska vi inte tala om Expressens desperata försök med egna (löjliga) bloggar där man kan läsa om vad Per Svensson springer runt och gör hela dagarna. Ännu roligare blir det ju när Linda Skugge, från sin blogg på Expressens hemsida, kritiserar andra som bloggar. Det är något som inte stämmer där. Och Per Svensson får mejl från bloggaren Chadie:
"Själv vitsen med att blogga är väl att personer som inte har tillgång
till medier på ett lätt sätt kan göra sina röster hörda?
Vad är då vitsen med att ni som redan har tillgång till en stor
megafon att skrika ut era åsikter ur ska leka bloggare?
Det trista är att ni allihop mest verkar tro att bloggare skriver
smörjig dagbok. Visst en del bloggare gör det, men en stor del skriver
faktiskt om politiska frågor.
De flesta skriver faktiskt inte sådan där tramsigt som flera av era
bloggare gör - som vad de äter eller har på sig för skor när de går
till soporna och så vidare."

och Per svarar:
"Om vi Expresssen-bloggare förefaller tramsiga och lättflyktiga beror det förmodligen bara på den glädje vi känner över att ä n t l i g e n få tillåtelse att vara just detta"
Enkel konklusion angående detta: människor utanför de stora mediakanalerna har i och med bloggar fått en plattform där de kan tycka till och driva debatt om saker de tycker är viktiga och intressanta. Journalister och liknande har i och med bloggar i stället fått en möjlighet att sluta skriva noggrant och förhoppningsvis bra, och i stället få skriva om när de går ut med soporna.

Om det på något sätt förhåller sig på detta vis är det ju ganska roligt. Och man kan ju inte låta bli att hoppas att Linda Skugge och andra känner sig lite oroliga. Journalister på de stora dags- och kvällstidningarna kanske inte längre kan hålla på och skriva en massa sopiga krönikor - då kanske folk slutar läsa dem och börjar läsa bloggar i stället... Alla karriärister som fyller alla platser på de stora mediadrakarna kanske måste skärpa sig? De kunniga nördarna (moi? no...) som inte har lika vassa armbågar har kanske i och med (t.ex.) bloggarna fått en möjlighet att nå ut?

Inga kommentarer: